STESEN
1 (15minit)
AKTIVITI : MENGUKUR ISIPADU BATU
BAND
: 4
DESKRIPTOR:
MEMBUAT PENGUKURAN MENGIKUT PROSEDUR YANG BETUL
Radas
dan bahan : Bekas Eureka, batu, benang dan silinder penyukat 100ml.
Prosedur:
1. Susunkan radas seperti
dalam rajah.
2. Turunkan batu ke dalam
Bekas Eureka secara perlahan-lahan.
3. Kumpulkan air yang keluar
dari bekas Eureka ke dalam silinder penyukat.
4. Catatkan bacaan silinder
penyukat.
STESEN
1 :
NOMBOR
KUMPULAN :……..
SOALAN:
1. Berapakah bacaan isipadu
batu tersebut?
…………………………………………………………………..
2. Apakah keadah yang digunakan untuk menentukan isipadu pepejal tidak sekata ini?
2. Apakah keadah yang digunakan untuk menentukan isipadu pepejal tidak sekata ini?
………………………………………………………………………………………………
3. Mengapakah isipadu tidak
sekata ditentukan dengan menggunakan keadah ini.
……………………………………………………………………………………………
4. Susunkan langkah yang
betul bagi menyukat isipadu gabus . Kemudian, tentukan isipadu gabus.(KBAT)
....................................................................................................................................................
Isipadu
batu =…………………….
Isipadu
gabus =………………………
STESEN 2 (15MINIT)
AKTIVITI : MENGUKUR SUHU
BAND
: 4
DESKRIPTOR
: MEMBUAT PENGUKURAN MENGIKUT PROSEDUR YANG BETUL
Radas
dan bahan: Termometer, air panas , ais, garam, spatula dan bikar 100ml
Prosedur:
1. Pelajar dikehendaki
mengukur bacaan suhu air panas dan suhu ais dengan menggunakan termometer.
2. Tambahkan satu
spatula garam ke dalam air panas dan
ukur bacaannya.
3. Seterusnya tambahkan satu
spatula garam ke dalam bikar yang mengandungi ais dan ukur bacaannya .
STESEN
2 :
NOMBOR
KUMPULAN :……………
PEMERHATIAN
:
Bacaan suhu (°C)
|
Air Panas
|
Ais
|
Tanpa garam
|
||
Dengan kehadiran garam
|
SOALAN:
1. Berapakah takat didih air tulen?
……………………………………..
2. Darjah kepanasan atau
kesejukan dikenali sebagai………………………….
3. Alat pengukuran yang
digunakan untuk menyukat suhu ialah
a)…………………………………………..
b)……………………………………………
4. Apakah kegunaan rat di
dalam termometer klinik?
…………………………………………………………………………
5. Rekodkan bacaan suhu
cecair pada termometer di bawah.
Bacaan
termometer:……………
STESEN
3
(15MINIT)
AKTIVITI
: MELUKIS DAN MELABEL STRUKTUR UMUM SEL TUMBUHAN
BAND
: 4
DESKRIPTOR:
MELUKIS STRUKTUR SEL MENGIKUT PROSEDUR YANG BETUL.
Radas
dan bahan: Mikroskop dan slaid sel tumbuhan
ARAHAN:
1. Pelajar dikehendaki melihat dan melukis rajah sel yang dilihat di
bawah mikroskop.
2. Pelajar di kehendaki
melabelkan struktur-struktur asas bagi sel tersebut.
STESEN
3 :
NOMBOR
KUMPULAN : …………
SOALAN:
1. Lukis dan label struktur umum
sel tumbuhan
2. Apakah perbezaan di antara
sel tumbuhan dan sel haiwan?
…………………………………………………………………………………………..
3. Apakah bahan binaan
dinding sel?
…………………………………………………………………
4. Apakah fungsi pigmen hijau
yang terdapat di dalam daun?
…………………………………………………………………………..
5. Apakah peranan pelaras
kasar?
.............................................................................
STESEN
4 (15MINIT)
AKTIVITI
: MENENTUKAN PERATUSAN OKSIGEN DALAM UDARA
BAND
: 4
DESKRIPTOR
: MENGKAJI KOMPONEN UDARA MENGIKUT PROSEDUR YANG BETUL
Radas
dan bahan: Takung kaca, balang gas, alas balang gas,Sebatang lilin, getah dan
mancis api.
Pelajar
dikehendaki menjalankan eksperimen
mengukur peratusan kandungan oksigen dengan
alat radas dan bahan yang
diberikan.
Prosedur
1. Letakkan kaki balang gas
di dalam takung kaca.
2. Lekatkan lilin pada kaki
balang gas dengan plastisin.
3. Isikan takungan kaca
dengan air sehingga keseluruhan kaki balang gas berada di bawah aras air.
4. Tanpa menyalakan lilin,
telengkupkan balang gas ke atas lilin dan tanda aras air pada balang gas.
5. Bahagikan ruang udara di
dalam balang gas kepada lima bahagian dengan menggunakan getah.
6. Alihkan balang gas dan
nyalakan lilin dalam balang gas.
7. Telengkupkan balang gas ke
atas lilin bernyala semula.
8. Perhatikan nyalaan lilin
dan perubhan aras air di dalam balang gas.STESEN 4
STESEN
4 :
NOMBOR
KUMPULAN :…………
SOALAN
1. Nyatakan pemerhatian bagi
eksperimen ini.
……………………………………………………………………..
2. Berikan inferens bagi jawapan anda dalam soalan 1
………………………………………………………………………………..
3. Nyatakan kedudukan paras
air dalam balang gas di akhir eksperimen.
………………………………………………………………………………………………….
4. Apakah yang ditunjukkan
oleh peningkatan paras air di dalam balang gas?
………………………………………………………………………………………………………..
5. Berdasarkan paras air di
dalam balang gas, peratus oksigen dalam udara ialah …………………
STESEN
5 (15minit)
AKTIVITI:
MENENTUKAN JISIM DAN BERAT OBJEK
BAND
: 4
DESKRIPTOR
: MEMBUAT PENGUKURAN MENGIKUT PROSEDUR YANG BETUL
Alat
dan radas: Neraca spring, Neraca tuas/neraca tiga alur dan pemberat bola besi.
ARAHAN:
1. Timbang pemberat bola besi
dengan menggunakan neraca spring
2. Ulangi langkah 1 dengan menggunakan
neraca tuas.
3. Catat bacaan tersebut.
STESEN
5
NOMBOR
KUMPULAN :………
PEMERHATIAN
Bahan
|
Bacaan Neraca Spring
|
Neraca tuas
|
Pemberat bola besi
|
SOALAN
Lengkapkan
jadual di bawah untuk membezakan antara konsep jisim dengan konsep berat (KBAT)
Ciri
|
Jisim
|
Berat
|
(a)Dipengaruhi
oleh tarikan graviti Bumi
|
||
(b) Nilai
sukatan adalah tetap di tempat yang berlainan
|
||
(c) Unit SI
|
||
(d)Alat radas
yang digunakan untuk pengukuran
|
||
Definisi
jisim dan berat objek
(e) Jisim
ialah ………………………………………………………………………………………………………………………
(f) Berat
ialah ……………………………………………………………………………………………………………………..
|
STESEN
6 (15MINIT)
DESKRIPTOR
: MENGKAJI HUBUNGAN ANTARA ORGAN DERIA DAN RANGSANGAN MENGIKUT PROSEDUR YANG
BETUL
BAND
: 4
AKTIVITI
: MEMBUAT AIS KRIM DALAM MASA 10 MINIT
Radas
dan bahan: Tuala, ais, susu UHT,garam
dan plastik ais krim.
PROSEDUR:
1. Masukkan susu UHT ke dalam
plastik ais krim dan buang udara dalam plastik itu. (Bermaksud air susu tepung
itu akan berada dlm keadaan leper setelah udara ditolak keluar drp plastik ais
krim)
2.
Masukkan ketulan ais ke dalam plastik yang bersaiz satu gelen
sehingga separuh penuh.
3.
Letakkan plastik ais cream yang berisi susu UHT ke dalam
plastik yang berisi ais .
4.
Tambahkan 4 sudu garam ke dalam plastik gelen yang berisi ketulan ais dan ice
cream . Ikat plastik itu dengan kemas.
5.
Seterusnya, plastik gelen itu dibalut dengan tuala bersih mengikut gaya
murid. Goncangkan plastik itu selama 10 minit sehingga kandungan ais
krim membeku .
6. Buka plastik gelen dan perhatikan
pembentukan ais krim
STESEN
6 :
NOMBOR
KUMPULAN :………..
SOALAN
1. Apabila aiskrim diletakkan
di dalam mulut, air liur melarutkan makanan dan bahan kimia merangsangkan tunas
rasa. Apakah organ utama deria rasa?
…………………………………………………………………………………..
2. Kenal pasti reseptor yang
terdapat pada bahagian-bahagian lidah dalam rajah berikut
3. Apakah fungsi tuala yang digunakan
di dalam eksperimen ini?
………………………………………………………………………………….
4. Apakah fungsi garam dalam eksperimen ini?
………………………………………………………………………………….
5. Ahmad mengalami hidung
tersumbat. Aiskrim strawberi yang dimakannya terasa manis tetapi dia tidak
dapat rasa perisa strawberi tersebut. Jelaskan mengapa.(KBAT)
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Tiada ulasan:
Catat Ulasan